Higiena żywności
Szkolenie HACCP przeznaczone jest dla pracowników związanych z przetwórstwem żywności (kucharze, pomocnicy kucharzy, zmywacze naczyń, kelnerzy itp. personel serwisowy).
Szkolenie jest zgodne z Ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Przed szkoleniem warto wiedzieć, co następuje:
Szkolenie w zakresie higieny żywności składa się z trzech części, każda zawiera test sprawdzający, a całość kończy się egzaminem. Jeśli liczba poprawnych odpowiedzi na egzaminie jest większa niż 30%, egzamin uznaje się za zaliczony, a świadectwo ukończenia szkolenia można natychmiast wydrukować, zapisać w pamięci lub wysłać e-mailem. Jeśli liczba błędnych odpowiedzi przekroczy dopuszczalną wartość, egzamin ze szkolenia w zakresie higieny żywności zostanie uznany za niezaliczony, a świadectwo ukończenia kursu nie zostanie wydane.
Ukończenie szkolenia HACCP zajmie około 2 godzin (w zależności od posiadanej wiedzy itp.). Szkolenie można podzielić na kilka części i przejść w dogodnym dla ucznia czasie. Aby kontynuować przerwane szkolenie, należy ponownie zalogować się przy użyciu dostępnych haseł. Po zalogowaniu, szkolenie zostanie wznowione od miejsca, w którym zostało przerwane ostatni raz.
Struktura szkolenia HACCP:
WPROWADZENIE
TEST
Celem szkolenia HACCP jest zapewnienie konsumentom dostępu do bezpiecznej żywności. Specjalista ds. żywnościpowinien być dobrze zorientowany w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Podmiot działający na rynku spożywczym musi zagwarantować, że wszystkie kontrolowane przez niego etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji spełniają odpowiednie wymogi higieniczne.
Wymagania higieniczne
Rozdział 1
Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych
Art. 59.
CZYM JEST HIGIENA ŻYWNOŚCI, DO CZEGO SŁUŻY
Obrót żywnością stanowi zakres działalności, w którym oprócz ogólnych aktów prawnych, regulujących działalność gospodarczą, należy przestrzegać również specyficznych wymagań i norm. Celem wszystkich wymagań jest zapewnienie konsumentom dostępności bezpiecznych produktów spożywczych i możliwości dokonywania świadomych wyborów. Profesjonalna osoba, która prowadzi obrót żywnością, musi posiadać gruntowną wiedzę na temat zapewnienia bezpieczeństwa żywności w kuchni. Osoba, prowadząca obrót żywnością, zapewnia zgodność wszystkich zarządzanych przez nią etapów produkcji, przetwarzania i sprzedaży żywności z ustalonymi wymaganiami higienicznymi.
Higiena to nauka o zdrowiu. Higieniczny obrót żywnością zapobiega ryzyku chorób. Higiena żywności obejmuje wszelkie środki mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa i przydatności do spożycia żywności na etapach jej produkcji, przetwarzania, wytwarzania, pakowania, magazynowania, transportu, zbytu, obrotu i sprzedaży lub przekazania konsumentowi w inny sposób. Higiena żywności oznacza nie tylko utrzymanie czystości, ale także tworzenie zdrowych nawyków pracy. Oznacza to, że osoba dokonująca obrotu żywnością zna i rozumie wymagania dotyczące higieny żywności.
Jeżeli w przedsiębiorstwie, prowadzącym obrót żywnością, zostanie wykryte bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzi, Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia zezwala na zawieszenie działalności przedsiębiorstwa przez urzędnika Inspekcji Weterynaryjnej do czasu usunięcia zagrożenia. Jeśli naruszenia powtórzą się, a bezpieczeństwo w przedsiębiorstwie nie zostanie zapewnione, rozpatrzona zostanie ważność zezwolenia na prowadzenie działalności handlowej osoby zajmującej się obrotem żywnością. W poleceniu, przedstawionym w przypadku niespełnienia wymagań, Urzędnik Inspekcji Weterynaryjnej ustala termin wykonania polecenia przez właściciela przedsiębiorstwa, prowadzącego obrót żywnością, w zależności od zagrożenia dla zdrowia. W przypadku niezbyt poważnych naruszeń Urzędnik Inspekcji Weterynaryjnej wymierza grzywnę. Wysokość grzywny zależy od naruszenia.
Najczęstszymi przyczynami nałożenia grzywny są następujące naruszenia zasad higieny żywności:
PRZYKŁAD: Jeżeli urzędnik Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii odwiedza przedsiębiorstwo zajmujące się obrotem żywnością i znajduje w lodówce paczkę śmietany z wczorajszą datą ważności (której przedsiębiorstwo, zajmujące się obrotem żywnością, nie ma już prawa sprzedawać, ale musi usunąć z obrotu). Za to urzędnik może wymierzyć grzywnę na osobę prowadzącą obrót żywnością.
PRZYKŁAD: w 2005 r. jedno przedsiębiorstwo zajmujące się obrotem żywnością otrzymało karę grzywny za następujące naruszenia:
Główne przyczyny naruszenia zasad higieny żywności:
PRZYKŁAD: W jednej restauracji zachorowali pracownicy. Biegunce towarzyszyły bóle i wymioty, występowały dolegliwości kardiologiczne. Rano pracownicy zadzwonili do swojego pracodawcy i powiedzieli, że są chorzy i chcą zostać w domu, aby się wyleczyć, ale pracodawca niestety nie zdał sobie sprawy z powagi ich choroby i kazał im stawić się w pracy. Kiedy chorzy kucharze przygotowywali potrawy dla klientów, mikroorganizmy dostały się do żywności, w której w której rozmnażały się, ponieważ żywność była przechowywana w strefie zagrożenia. W rezultacie zarażeni zostali również klienci, a do przedsiębiorstwa przybyli specjaliści z Inspekcji Weterynaryjnej. Podczas kontroli w tym przedsiębiorstwie zostały wykryte inne naruszenia, a w wyniku wizyty urzędników Inspekcji Weterynaryjnej restauracja ta została zamknięta do czasu usunięcia naruszeń. Kto teraz w ogóle odważy się jeść w tej restauracji? Taką antyreklamę zorganizowało sobie to przedsiębiorstwo.
Korzyści, jakie przyniesie przestrzeganie wymagań higieny żywności:
Czynniki zagrażające zdrowiu (TOP 5)