Plan HACCP

Jak stworzyć skuteczny plan HACCP?

Stworzenie skutecznego planu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to kwestia priorytetowa dla branży spożywczej. Należy pamiętać, że plan ten zawsze wymaga indywidualnego dostosowania do specyfiki działalności konkretnego zakładu, przy uwzględnieniu wszystkich etapów produkcji.

W poniższym artykule wyjaśnimy, czym jest plan HACCP, w jakich sytuacjach jest potrzebny i jakie są jego kluczowe elementy.

Czym jest plan HACCP?

Plan HACCP (skrót od nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points) jest to oficjalnie przyjęty i akceptowany w wielu krajach na świecie system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Głównym celem wdrażania systemu HACCP w codzienne funkcjonowanie zakładu jest identyfikacja i kontrola zagrożeń. Dzięki postępowaniu według ustalonego planu HACCP możemy całkowicie wyeliminować lub zredukować do bezpiecznego poziomu wszystkie potencjalne zagrożenia zdrowotne, które mogą pojawić się podczas produkcji żywności.

Czym jest plan HACCP?

Plan HACCP to system, który uznany jest za najbardziej efektywne narzędzie do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Jego stosowanie jest standardem w branży spożywczej w Polsce i na świecie.

HACCP obejmuje 3 podstawowe grupy zagrożeń, które mają znaczący wpływ na tak wrażliwą branżę, jak gastronomia i obrót żywnością. Są to:

  • zagrożenia mikrobiologiczne,
  • zagrożenia fizyczne,
  • zagrożenia chemiczne.

System HACCP to narzędzie kompletne, bo swoim zasięgiem obejmuje wszystkie etapy produkcji żywności, od dostawy surowców, poprzez ich przechowywanie i przetwarzanie, aż po końcowy etap, a więc dystrybucję gotowych produktów. Jego stosowanie wymaga wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywności i aktualizacji procedur, dlatego zarówno personel, jak i osoby zarządzające zakładem (np. kierownicy, managerowie) powinni przystępować regularnie do profesjonalnych szkoleń HACCP.

Oferta szkoleń HACCP w Webszkolenie

Oferta szkoleń HACCP online

Webszkolenie to platforma szkoleniowa, w której znajdziesz profesjonalne kursy HACCP dedykowane osobom fizycznym i firmom działającym w sektorze spożywczym. Nasza aktualna oferta szkoleń obejmuje:

Wybierając nasze szkolenia, masz gwarancję, że otrzymasz pakiet kompletnej wiedzy dostosowanej do specyfiki Twojej branży. Organizowane przez nas szkolenia są profesjonalne i w 100% zgodne ze wszystkimi polskimi i unijnymi regulacjami prawnymi i wymogami bezpieczeństwa żywności dla branż mających kontakt z żywnością. Po ukończonym kursie na portalu webszkolenie.pl otrzymasz certyfikat akceptowany przez stacje Sanitarno-Epidemiologiczne (sanepid).

Jesteś zainteresowany kursem HACCP w Webszkolenie? Sprawdź, ile kosztuje szkolenie i przejdź je w kilku prostych krokach. Szczegółową ofertę wszystkich dostępnych szkoleń w zakresie bezpieczeństwa żywności znajdziesz tutaj.

Okresowe szkolenia HACCP | Webszkolenie.pl

Szkolenie HACCP online to rozwiązanie dla osób, które muszą przejść kurs, jednak z różnych przyczyn nie mogą uczestniczyć w nim w tradycyjnej formie stacjonarnej. Łatwo dostępne szkolenia internetowe HACCP cieszą się dużą popularnością i uznaniem wśród pracowników branży spożywczej i kadry zarządzającej.

Stając naprzeciw możliwościom i oczekiwaniom kursantów stworzyliśmy kompletne szkolenie HACCP online, które umożliwia zdobycie niezbędnej wiedzy poprzez zdalny udział w kursie (e-learning). Szkolenie HACCP online w Webszkolenie to przede wszystkim:

  • gwarancja najwyższej jakości szkolenia;
  • oszczędność pieniędzy;
  • dostępność i wygoda;
  • indywidualne tempo nauki;
  • możliwość powtarzania materiału i testów cząstkowych;
  • interaktywne materiały edukacyjne;
  • oficjalny certyfikat honorowany przez sanepid.

Do przejścia szkolenia online z systemu HACCP potrzebny Ci jedynie komputer z dostępem do Internetu. To nieskomplikowany i szybki sposób na zapewnienie pracownikom i kierownictwu właściwego przygotowania do zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Nie wiesz, jakie szkolenie wybrać dla swoich pracowników? Sprawdź: Szkolenie HACCP dla pracowników – jaki kurs wybrać.

Kiedy jest potrzebny plan HACCP?

Zgodnie z przepisami prawa UE oraz krajowymi regulacjami w sprawie higieny środków spożywczych (Rozporządzenie WE nr 852/2004 oraz ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia) wdrożenie systemu HACCP jest obligatoryjne w większości działań związanych z branżą spożywczą. Należy tu wymienić przede wszystkim następujące obszary:

  • produkcja żywności;
  • przetwarzanie żywności;
  • dystrybucja;
  • handel żywnością (np. sklepy spożywcze).

Jednak przeszkolony personel i posiadanie planu HACCP nie powinny być traktowane jedynie jak obowiązek. To przede wszystkim troska i dbałość o bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów. Pamiętaj, że budowanie zaufania do swojej marki opiera się na skutecznym planie HACCP i spełnianiu najwyższych standardów jakości.

Etapy opracowania planu HACCP

Wiele problemów zdrowotnych (np. zatruć) w zakładach żywienia zbiorowego niestety jest wynikiem niewłaściwej higieny personelu, nieprawidłowego przechowywania produktów spożywczych i nieprzestrzegania planu HACCP obowiązującego w branży gastronomicznej. Brak aktualnych szkoleń bez wątpienia przyczynia się do zaniżonych standardów jakości usług i wystąpienia komplikacji zdrowotnych u konsumentów.

Etapy opracowania planu HACCP

Aby uniknąć powyższych niebezpiecznych dla zdrowia sytuacji, zdefiniowano 7 zasad, które kształtują skuteczny plan HACCP. Zobacz, jak wygląda plan HACCP.

  1. Przeprowadzenie analizy zagrożeń, a więc zdefiniowanie potencjalnych niebezpieczeństw, którym należy zapobiec.
  2. Zidentyfikowanie i opisanie krytycznych punktów kontroli (CCP).
  3. Ustanowienie limitów krytycznych.
  4. Szczegółowe opracowanie systemu monitorowania.
  5. Opracowanie działań korygujących (naprawczych).
  6. Prowadzenie rzetelnej dokumentacji i jej archiwizacja.
  7. Ustalenie skutecznych zasad weryfikacji systemu i jego systematyczna weryfikacja.

Analiza zagrożeń, sumienne wdrożenie planu HACCP i jego przestrzeganie w codziennej pracy zakładu to pewność, że w przypadku kontroli sanepidu nie pojawią się żadne problemy i sankcje. Udział personelu i kierownictwa w profesjonalnym szkoleniu HACCP, znacząco ułatwi stworzenie zindywidualizowanego planu HACCP i prowadzenie dokumentacji w tym zakresie.

Sprawdź też: Podstawowe zasady HACCP – jak zastosować je w firmie?

Zapisz się na szkolenie HACCP w Webszkolenie.pl

Zapisz się na szkolenie HACCP w Webszkolenie.pl

Potrzebujesz certyfikatu HACCP dla swoich pracowników lub dla siebie jednak nie masz możliwości uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych? W Webszkolenie oferujemy wygodną formę szkoleń online, które można przejść w dowolnym miejscu i czasie. Kursy okresowe są dostępne na platformie, 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu, a cały proces to zaledwie kilka kroków:

  1. Zarejestruj się, wybierając typ konta (osoba fizyczna, przedsiębiorstwo, instytucja).
  2. Złóż zamówienie na wybrane szkolenie HACCP online.
  3. Dokonaj płatności.
  4. Przystąp do szkolenia w dogodnym dla siebie czasie.
  5. Wydrukuj oficjalny certyfikat lub wyślij dokument na adres e-mail.

Webszkolenie to nowoczesna platforma, dzięki której przejdziesz profesjonalne szkolenie z funkcjonowania systemu HACCP. Jest to certyfikowany kurs, akceptowany przez stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Wszystkie udostępnione materiały są zgodnie z aktualnymi wymaganiami i standardami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Po ukończeniu szkolenia zyskasz kompletną wiedzę i umiejętności, aby móc zapewnić bezpieczeństwo żywności w zakładzie.

Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celu jak najlepszego dopasowania zawartości strony dla potrzeb użytkowników. Korzystanie z tej strony oznacza akceptację plików cookie i podobnych techniologii. Akceptuje Warunki korzystania