Procedura weryfikacji systemu HACCP — czym jest i kto ją przeprowadza?
Wdrożenie HACCP w firmie to tylko pierwszy krok! Zobacz, jak prawidłowo powinna przebiegać procedura weryfikacji systemu HACCP.
System HACCP w firmach, które zajmują się żywnością, jest niezbędny do zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Dzięki jego zastosowaniu możemy obserwować czynności realizowane w krytycznych punktach procesów i zapobiegać skażeniu żywności, czy innym nieprzewidzianym zdarzeniom.
Ale czy można poprzestać na samym wdrożeniu systemu? Musisz wiedzieć, że nie. Bardzo ważna jest też weryfikacja systemu, ponieważ pozwala na wychwycenie ewentualnych niedociągnięć i udoskonalanie.
Sprawdź jak przebiega procedura weryfikacji systemu HACCP.
Co to jest weryfikacja systemu HACCP?
To proces, w którym dokonujemy kompleksowego przeglądu wdrożonego systemu HACCP i działań realizowanych w ramach tego systemu.
Celem takiej weryfikacji jest sprawdzenie, czy wdrożony system HACCP działa zgodnie z założeniami i skutecznie zapobiega zagrożeniom w zakresie bezpieczeństwa żywności.
To bardzo ważny element, ponieważ pozwala ocenić, czy stosowane praktyki są skuteczne i zgodne z wymaganiami prawnymi oraz standardami bezpieczeństwa żywności.
Co ważne, ustalenie procedury weryfikacji systemu jest jedną z zasad HACCP.
Co obejmują procedury weryfikacji HACCP?
Co dokładnie jest sprawdzane podczas prowadzenia weryfikacji systemu?
- Sposób wdrożenia Dobrych Praktyk Higienicznych oraz Dobrych Praktyk Produkcyjnych.
- Zgodność prowadzenia zapisów w obszarze wyznaczonego krytycznego punktu kontroli.
- Czy wyznaczone punkty krytyczne są utrzymywane przez pracowników w granicach przyjętych tolerancji.
- Przegląd dokumentacji (np. dokumentów z prowadzenia pomiarów i dokumentacji systemowej).
Cele weryfikacji systemu HACCP
Uważam, że weryfikacja systemu HACCP to jeden z jego ważniejszych elementów. W jakim celu jest wykonywana?
- Ocena skuteczności systemu. Skuteczna weryfikacja pozwala stwierdzić czy prowadzona analiza zagrożeń daje oczekiwane rezultaty i jest efektywna.
- Sprawdzenie zgodności. Potwierdzenie, że cały proces jest realizowany zgodnie z założonym planem HACCP, przepisami prawnymi i standardami branżowymi.
- Doskonalenie systemu. Dzięki weryfikacji możemy zidentyfikować obszary wymagające poprawy lub aktualizacji i podjąć działania korygujące.
- Pozwala na ocenę czy konieczne jest wdrożenie innych działań realizowanych w ramach funkcjonującego HACCP w firmie.
Kto sprawdza HACCP?
Podzielmy ten obszar na 3 grupy osób, które weryfikują system HACCP w firmach.
- Wewnętrzni audytorzy i dedykowany zespół HACCP w firmie.
Pracownicy firmy, którzy są przeszkoleni w zakresie HACCP i należą do zespołu odpowiedzialnego za wdrażanie oraz utrzymanie systemu, mogą dokonywać weryfikacji systemu.
Nie każda firma praktykuje takie rozwiązania, jednak jest to dość skuteczne, ponieważ pozwala na bieżącą kontrolę i szybkie wyłapywanie błędów. Częstotliwość monitorowania wdrożonych zasad ma znaczny wpływ na ich skuteczność.
- Niezależne firmy certyfikujące.
Są to organizacje, które sprawdzają wdrożony system w zakładzie i oceniają czy stosowane procedury efektywnie zapewniają bezpieczeństwo żywności.
Przy takiej weryfikacji, podczas wizyty w firmie audytorzy dokonują szczegółowej weryfikacji systemu, analizują zagrożenia i przeglądają dokumentację. Szczegółowo jest też oceniana zgodność procesów z wymaganiami międzynarodowych norm i standardów żywnościowych.
Taka weryfikacja przeprowadzana jest najczęściej, żeby przyznać lub odnowić certyfikat HACCP.
- Kontrole z urzędów.
Należy pamiętać, że kontrola HACCP w firmach może być przeprowadzana przez dedykowane do tego urzędy.
Kto najczęściej przeprowadza taką weryfikację?
- Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (Sanepid).
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
- Inspekcja Weteryjna.
Taka kontrola często jest niezbędna. Pozwala na monitorowanie procedur i szczegółowy przegląd wdrożonych zasad. Jej podstawowy cel to ochrona konsumentów i zapewnienie bezpieczeństwa żywności na rynku.
Szkolenia HACCP | Oferta Webszkolenie
Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności? Przystąpić do wdrożenia HACCP w firmie.
Jak to zrobić? Przygotuj się do tego zadania z certyfikowanym szkoleniem.
- Wygodna forma online, a przy tym kompleksowa wiedza? U nas to możliwe!
- Atrakcyjne ceny, już od 95 zł.
- Szkolenie dedykowane dla konkretnej branży. Nie znajdziesz u nas nudnej, ogólnej teorii. Nauczysz się zasad i praktyk, które mają zastosowanie w branży, w jakiej działasz.
- Dzięki naszemu kursowi dowiesz się jak zapewnić, żeby każdy etap pracy z żywnością nie zagrażał jej bezpieczeństwu.Niezależnie, czy Twoja firma realizuje proces produkcyjny, przetwórczy, czy może transport żywności — nauczymy Cię HACCP skutecznie.
Zapewnianie bezpieczeństwa żywności poprzez wyznaczanie krytycznych punktów kontroli
System HACCP to zbiór pewnych zasad, które pozwalają minimalizować ryzyko zagrożeń fizycznych, biologicznych i chemicznych żywności.
Moim zdaniem fundamentem HACCP jest wyznaczanie krytycznych punktów kontroli. Przeprowadzając analizę zagrożeń, musimy określić te etapy procesów realizowanych w firmie, w których ryzyko wystąpienia zagrożenia dla żywności jest największe. Dzięki dobremu wyznaczeniu punktów krytycznych nie błądzimy we mgle, tylko możemy dokonywać przeglądów i testów w tych obszarach, w których szkodliwość dla żywności może być realna.
Same punkty kontrolne to jednak za mało, ponieważ nic nam nie dadzą, jeśli nie będziemy dokonywać ich monitoringu. Weryfikacja tego obszaru pozwala na określenie, czy skutecznie zapobiegamy zagrożeniom.
Pamiętaj, że żeby skutecznie działać z HACCP, niezbędna jest adekwatność przeprowadzonej analizy zagrożeń. Właśnie dlatego ten obszar również jest istotny podczas weryfikacji systemu w firmach.
Skuteczne wdrożenie HACCP dzięki szkoleniom od Webszkolenie
Zapewnianie bezpieczeństwa żywności to ogromna odpowiedzialność. Możesz jednak robić to skutecznie, dzięki odpowiedniemu wdrożeniu HACCP w firmie. Pomożemy Ci w tym zadaniu!
Dużo wiedzy w jednym szkoleniu online. Gwarantujemy rzetelne materiały, kompleksowe informacje i ciekawą formę kursu, który zrealizujesz w dowolnym miejscu i czasie. Nasze szkolenie to połączenie jakości i wygody.
Dzięki certyfikowanemu szkoleniu będziesz mieć pewność, że Ty i Twoi pracownicy macie niezbędną wiedzę o HACCP i jesteście w stanie prawidłowo wdrożyć system w firmie i stosować jego zasady.
Skorzystaj z naszej oferty i wybierz najlepszy kurs dla Ciebie i Twojej firmy.