Instrukcja HACCP – wszystko, co musisz wiedzieć
System HACCP to powszechnie stosowane i podstawowe narzędzie służące do zapewnienia bezpieczeństwa żywności w danym zakładzie. Dla przedstawicieli branży spożywczej zrozumienie, wdrożenie i systematyczna weryfikacja instrukcji HACCP stanowi obowiązek prawny. Jednak cały kompleksowy system HACCP i jego zasady wykraczają daleko poza dyrektywy prawne. To gwarancja nienagannej jakości usług i bezpieczeństwa konsumentów. Żeby poprawnie wprowadzić go w swojej firmie, warto dowiedzieć się, czym jest instrukcja HACCP.
W poniższym artykule omówimy kluczowe informacje dotyczące instrukcji HACCP. Zobacz, co to jest system zapewnienia bezpieczeństwa żywności i poznaj 7 głównych zasad systemu HACCP. W treści znajdziesz również rzetelne informacje, gdzie najlepiej odbyć szkolenie HACCP.
HACCP – co to znaczy?
HACCP to skrót od angielskiego zwrotu Hazard Analysis and Critical Control Points. Jest to obowiązujący w Polsce, jak i w wielu innych państwach Europy starannie opracowany system zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Plan HACCP jest wykorzystywany w szeroko pojętej branży spożywczej (w tym gastronomii).
System HACCP wskazuje na trzy główne obszary zagrożeń, które mają największy wpływ na branżę gastronomiczną. Są to zagrożenia:
- fizyczne (np. urazy tkanek ciała);
- chemiczne (np. zatrucia wywołane kontaktem z substancją chemiczną);
- mikrobiologiczne (np. zatrucia pokarmowe).
System HACCP, jak wynika z jego nazwy do oceny ryzyka, wykorzystuje punktację. Dzięki punktowej formie możliwe jest dokładne określenie poziomu potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Co ważne, zasady HACCP, instrukcja postępowania pracowników (instrukcja HACCP) i dokumentacja HACCP to elementy, które powinny być systematycznie i konsekwentnie weryfikowane oraz w razie konieczności udoskonalane.
Oferta szkoleń HACCP w Webszkolenie.pl
Webszkolenie to nowoczesna platforma szkoleniowe (e-learning), na której zarówno pracownicy, jak i przedsiębiorcy zarządzający zakładem z branży spożywczej znajdą profesjonalne kursy HACCP.
Nasza rozbudowana oferta dla osób fizycznych i firm (przedsiębiorstw i instytucji) obejmuje następujące kursy:
- Szkolenie HACCP dla obrotu żywnością (dotyczy pracowników, właścicieli i kierowników firm z branży spożywczej).
- Szkolenie HACCP dla branży HoReCa (hotele, restauracje, catering).
- Szkolenie HACCP dla pracowników i przedstawicieli zakładów żywienia zbiorowego (dotyczy stołówek przedszkolnych, szkolnych oraz obiektów żywienia sanatoryjnego).
- Szkolenie HACCP dla pracowników piekarni, cukierni i innych osób pracujących przy produkcji pieczywa, ciast itp.
- Szkolenie HACCP dla osób pracujących w sektorze produkcji artykułów spożywczych.
Decydując się na konkretne szkolenia HACCP w Webszkolenie otrzymujesz kompendium wiedzy, która jest dostosowana do specyfiki branży, która Ciebie dotyczy. Bardzo zależało nam na stworzeniu zindywidualizowanych produktów szkoleniowych, bo tylko tak przeprowadzony kurs zapewni Ci efektywne wdrażanie systemu HACCP w swoim zakładzie. Każde szkolenie HACCP kończy się egzaminem końcowym, po którym uczestnik otrzymuje oficjalny certyfikat honorowany przez instytucje Sanitarno-Epidemiologiczne (sanepid).
Chcesz złożyć zamówienie na szkolenie HACCP dla siebie lub pracowników? Przejdź rejestrację w kilku prostych krokach i przystąp do wybranego kursu.
Wytyczne i listy kontrolne HACCP w gastronomii
Jeśli zakład chce skutecznie wdrażać i stosować system HACCP musi przestrzegać określonych wytycznych (zasad HACCP) oraz na bieżąco korzystać z list kontrolnych.
Listy kontrolne HACCP
Listy kontrolne HACCP to podstawowe narzędzia do zarządzania systemem HACCP. To dzięki nim możliwe jest płynne monitorowanie oraz notowanie wszystkich działań związanych z bezpieczeństwem żywności w zakładzie. Tę dokumentację powinien prowadzić każdy zakład z branży gastronomicznej.
Na listach kontrolnych najczęściej znajdują się takie elementy, jak: higiena osobista, czyszczenie, dezynfekcja, przygotowywanie i przechowywanie żywności, kontrola szkodników, czy też przechowywanie i usuwanie odpadów.
Wytyczne HACCP – 7 zasad systemu HACCP
Wytyczne HACCP opierają się na siedmiu starannie dopracowanych zasadach.
Analiza zagrożeń oraz wdrażanie pozostałych zasad systemu HACCP w codzienne działania zakładu to pewność, że Twoja firma świadczy usługi na najwyższym poziomie, a żywność nie stanowi zagrożenia dla konsumentów. W przypadku niespodziewanych kontroli sanepidu możesz być pewny, że przeszkolony personel działa zgodnie z instrukcją HACCP.
Zapisz się na szkolenia z instrukcji HACCP w Webszkolenie.pl!
Szukasz profesjonalnego szkolenia HACCP? Wybierz Webszkolenie, lidera wśród firm świadczących usługi szkoleniowe dla przedsiębiorstw, instytucji i osób fizycznych.
Nasze szkolenia z instrukcji HACCP to oszczędność czasu i pieniędzy przy takim samym poziomie edukacji, jak w przypadku szkoleń stacjonarnych. Certyfikat, który otrzymasz po ukończeniu kursu, będzie dokładnym odpowiednikiem certyfikatu uzyskanego podczas stacjonarnego szkolenia z instruktorem.
Do uczestnictwa w szkoleniu z systemu HACCP, potrzebne są jedynie dwie rzeczy – komputer z dostępem do internetu oraz pozytywne nastawienie do kursu. Platforma jest udostępniona użytkownikom 24 godziny na dobę, przez wszystkie dni tygodnia. Sam decydujesz kiedy odbędziesz profesjonalne szkolenie o bezpieczeństwie żywności.